Innowacje wprowadzane w dużych gospodarstwach hodowlanych stanowią obecnie „być, albo nie być” rentownej działalności. Nikt nie jest w stanie obsłużyć manualnie farmy, której pogłowie bydła jest pokaźnych rozmiarów, gdzie obok codziennego zadawania paszy, uprzątania obory, ściółkowania, należy zwierzęta doić. Rynek wymusza na hodowcach stosowanie nowoczesnych udojni.

Wyposażenie nowoczesnych dojarni

hale udojoweHodowca bydła mlecznego, który jest nastawiony na konkretny zysk musi unowocześniać swoje obory. Pozwala to na usprawnienie pracy, jej przyspieszenie, utrzymanie zwierząt w dobrostanie, a także produkcję mleka w dużo bardziej higienicznych warunkach. Nowoczesne hale udojowe są dostępne w kilku rodzajach, dzięki czemu możemy dostosować urządzenia do wielkości stada oraz naszej wygody. Udojnie typu „rybia ość” wymuszają bliskie ustawienie zwierząt pod kątem 60 stopni, a dojenie odbywa się od tyłu. Hale udojowe typu „bok w bok” ograniczają drogę, którą musi pokonać dojarz do minimum, co znacząco wpływa na czas pracy, natomiast hale „tandem” składają się z boksów – wydojona krowa wychodzi, a na jej miejsce wchodzi kolejna. W bardzo dużych gospodarstwach świetnie sprawdzają się hale udojowe typu „karuzela”. Tutaj dojarz nie rusza się z miejsca, a zwierzęta są do niego przybliżane za pomocą nowoczesnej platformy. Dojarz może dowolnie regulować prędkość poruszania się „karuzeli”.

W nowoczesnych halach udojowych muszą znajdować się wysokiej klasy aparaty udojowe, najlepiej wyposażone dodatkowo w pojemniki schładzające mleko. Warto również zwrócić uwagę na jakość gum strzykowych, od których zależy komfort zwierząt oraz higiena pracy. Ponadto krowy muszą mieć stały dostęp do świeżej wody. Na ich dobrostan wpływają również takie elementy udojni, jak muchołapki oraz maty antypoślizgowe.