Wiemy doskonale o tym, że branża spożywcza jest branżą specyficzną oraz wymagającą, jeśli chodzi o utrzymanie świeżości produktów przeznaczonych do jedzenia. Trzeba je odpowiednio zabezpieczać. Do tego służą między innymi laminaty, które widzimy na co dzień, a nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ważną spełniają rolę.
Rola laminatów barierowych
Laminaty są bardzo przydatnymi elementami, bez których niemożliwe byłoby sprzedawanie produktów na masową skale. Wszystko dlatego, że dzięki nim zostaje przedłużony okres przydatności. Okres ten wydłuża się dwukrotnie. Inną zaletą, wynikającą z zastosowania laminatów barierowych jest to, że żywność staje się odporna na działanie czynników zewnętrznych w tym wilgotności, promieniowania ultrafioletowego, a nawet brudu. Wiemy o tym, że bakterie skutecznie niszczą żywność. Laminaty barierowe to uniemożliwiają. Wiele bakterii rozwija się w warunkach tlenowych. Pakowanie w próżni przy użyciu laminatów sprawia, że jesteśmy w stanie tego uniknąć. Każdy produkt spożywczy może być zapakowany w ten sposób przy użyciu laminatu barierowego w odpowiednim rozmiarze i grubości. Całość odbywa się przy udziale urządzenia, jakim jest maszyna termozgrzewalna. Laminaty nie muszą być przezroczyste. W zależności od produktu i marki są w różnych kolorach i formach. Mogą być z nadrukiem, mogą być też bezbarwne. Mogą mieć połysk metaliczny lub być całkowicie matowe. Wybór laminatu zależy więc od oczekiwań producenta danej żywności. Warto jednak odpowiednio go dobrać do danego produktu.
Dzięki laminatom można pakować wiele produktów spożywczych w tym mięso, pierogi lub sałatki. Widzimy je na co dzień w różnych sklepach i marketach nie zdając sobie sprawy z tego, jak ważną spełniają rolę. Warto następnym razem więc przypatrzeć się opakowaniom.