Wiele osób będących na diecie boi się spożywania olejów, ponieważ są kaloryczne. Jednak trzeba pamiętać, że wiele witamin rozpuszcza się tylko w tłuszczach, a więc są przyswajalne dzięki nim. Jednak warto zwrócić uwagę na ich rodzaj i jakość.

Jakie jest zastosowanie oleju kokosowego?

olej kokosowy cenaDietetycy zalecają, aby wykluczyć albo maksymalnie ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, ponieważ są niezdrowe. Najlepiej jest je zastąpić roślinnymi, które są bogate w cenne witaminy i minerały oraz zawierają istotne dla zdrowia aktywne składniki. Trzeba jeszcze rozróżnić rodzaje olejów, ponieważ nie każdy jest tak samo cenny. Przede wszystkim w sprzedaży znajdziemy oleje rafinowane i nierafinowane. Te pierwsze można używać przede wszystkim do smażenia, ponieważ mają wysoką temperaturę dymienia i znikome ilości wartościowych składników. Natomiast nierafinowane są naturalne i należy je spożywać na surowo. Jednym z lepszych olejów roślinnych jest olej kokosowy cena jego jest zależna od rodzaju i producenta. Rafinowane są znacznie tańsze i mogą kosztować nawet około piętnastu złotych, natomiast naturalny olej kokosowy może kosztować nawet dwa razy tyle. Nierafinowany olej ma charakterystyczny smak i zapach kokosa, zatem może podkreślać lub nadawać zupełnie nowy smak potrawom. W temperaturze powyżej dwudziestu pięciu stopniu topi się i staje przeźroczysty. Natomiast w niższych temperaturach ma postać gęstego kremu o lekko żółtawej barwie w przypadku oleju nierafinowanego lub białego i twardego smarowidła.

Wiele badań naukowych potwierdza prozdrowotne działanie oleju kokosowego, dlatego też jest on uznawany za produkt super foods. Poza kuchnią można go stosować w pielęgnacji włosów i skóry, gdyż wygładza, nawilża, regeneruje, a nawet łagodzi stany zapalne.

Kategorie: Usługi