Z lekcji chemii możemy pamiętać, że glikol to oleista ciecz o wysokiej lepkości, bez koloru i zapachu, za to o słodkawym smaku. Koniecznie musimy jednak wziąć pod uwagę fakt, że glikol należy rozróżniać ze względu na jego skład, bowiem jeden z nich jest toksyczny dla ludzkiego organizmu, drugi zaś, ze względu na swoje właściwości, znajduje zastosowanie w medycynie.

Kilka słów o glikolu propylenowym

glikol propylenowyW przeciwieństwie do glikolu etylenowego i glikolu polipropylenowego, glikol propylenowy nie jest substancją trującą dla ludzkiego organizmu. Można śmiało powiedzieć, że nawet wręcz przeciwnie. Ze względu na swoje właściwości, glikol propylenowy jest wykorzystywany w branży spożywczej jako konserwant lub emulgator, a także jako składnik barwników i aromatów. Swoje zastosowanie znajduje również w medycynie, ponieważ mogą być w nim rozpuszczone substancje, które w naturalnej postaci nie dają się rozprowadzić właściwie w wodzie i oddawać preparatowi swoich właściwości. Dzięki glikolowi propylenowemu kosmetyki mogą nabrać konsystencji emulsji, a także nabyć właściwości odpowiedniego nawilżenia skóry. Generalnie ze względu na swoje cechy nawilżające, glikol propylenowy znaleźć możemy w środkach do higieny dłoni, które – jak zapewne dobrze wiecie – często ulegają przesuszeniu, a przez to stają się bardziej podatne na podrażnienia i skaleczenia. Glikol propylenowy doskonale sprawdza się też jako nośnik zapachów w olejkach zapachowych i olejkach stosowanych w masażu.

Ze względu na brak poważniejszych toksycznych właściwości, glikolem propylenowym coraz częściej w różnych gałęziach przemysłu zastępuje się glikol etylenowy. Znaleźć możemy go więc w systemach chłodzących i wszelkich innych kategoriach, gdzie potrzebne jest chłodziwo lub jego składnik.