Najlepsze piece konwekcyjne

Marzeniem mojej rodziny już od wielu lat było otworzenie własnej restauracji. Mama kończyła gastronomię, ojciec również był kucharzem z zawodu. Kiedy mama mogła przejść na wcześniejszą emeryturę, pomyśleliśmy, ze to idealny czas na to, by w końcu zrealizować te plany. Znaleźliśmy lokal do wynajęcia i nabyliśmy odpowiednie wyposażenie.

Porządny piec konwekcyjny

polecane piece konwekcyjneKupiliśmy lodówki, stoliki, krzesła i szafki do przygotowywania potraw. Trzeba było jeszcze nabyć specjalne polecane piece konwekcyjne których nam brakowało. Mogliśmy zdecydować się na zwykłe piece, których cena oczywiście była o wiele niższa. Jednak kiedy poczytaliśmy o właściwościach pieców konwekcyjnych, nie mieliśmy już żadnych wątpliwości, że będziemy z nich zadowoleni. Piece te zazwyczaj kupowane są przez luksusowe restauracje, którym zależy na tym, by smak potraw był wyjątkowy. Piece te wyposażone są w specjalne technologie, które jednocześnie pieką i nawilżają, dlatego potrawy wyglądają apetycznie i są bardzo soczyste. Podobnych pieców używa się do pizzy. Kiedyś zastanawiałam się jak to jest, że składniki na pizzy są takie miękkie i nieprzypalone, a ciasto dobrze się upiecze. Wszystko dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza i systemie nawilżania. Powiedziałam mamie o właściwościach takiego pieca i stwierdziła, że musimy go koniecznie nabyć. Byłaby to też dobra reklama dla klientów, którym taki piec kojarzyłby się z lepszym smakiem.

Zamówiliśmy piec konwekcyjny i kiedy dotarł mieliśmy już w pełni wyposażoną restaurację. Na początku sami testowaliśmy piec i robiliśmy różne potrawy. Musieliśmy nauczyć się obsługi, żeby wiedzieć, co należy robić, by jedzenie wyszło jak najlepsze i odnaleźć dodatkowe opcje pieca. Posiłki smakowały nam wyśmienicie i było czuć ogromną różnice w smaku.

About the author: Katarzyna Mikołowska