W Polsce hodowla bydła mięsnego nie należy do najpopularniejszych. Największy problem stanowi duża ilość pracy, którą należy włożyć w opiekę nad stadem przy stosunkowo niskiej cenie, jaką otrzymuje hodowca za wołowinę. Częściej spotykana jest hodowla bydła mlecznego, która jednak charakteryzuje się krótkim czasem życia krów. W związku z tym, że bydło mięsne jest silniejsze, powstał projekt połączenia genów krów mlecznych z mięsnymi, dzięki czemu hodowcy mogą jednocześnie produkować mleko oraz wołowinę.

Zastosowanie krzyżowania towarowego bydła

profesjonalne krzyżowanie towarowe bydłaOsoby zainteresowane hodowlą krów mlecznych, które jednocześnie mogłyby być przeznaczone do produkcji mięsnej, powinny poznać termin profesjonalne krzyżowanie towarowe bydła. Proces ten umożliwia połączenie genów jałówek mlecznych (np. rasy holsztyńsko-fryzyjskiej) z buhajami ras mięsnych (np. charolaise, limousine, belgian blue), dzięki czemu możemy przeprowadzić remont stada i zyskać nowe źródło dochodu. Należy pamiętać, że nie można łączyć się jałówek, które miały ciężkie porody z dużymi buhajami. Odpowiedni dobór osobników do krzyżowania nie powinien skutkować żadnymi komplikacjami przy porodzie. W pierwszym roku krzyżowanie towarowe pozwala na uzyskanie osobników, które szybko rosną i pozwalają na osiąganie dużej wydajności rzeźnej, przy czym korzystanie z usług profesjonalistów niemal do zera niweluje ryzyko powikłań, w tym trudnych porodów.

Krzyżowanie towarowe bydła umożliwia rozwój gospodarstwa, poprzez wprowadzenie do niego dodatkowego źródła dochodu. Specjaliści potrafią zainseminować mleczne jałówki nasieniem buhajów ras mięsnych tak, aby uzyskać osobniki o dużej wydajności mlecznej, posiadających przy tym bardzo smaczne mięso. Należy pamiętać, aby podczas krzyżowania korzystać z usług profesjonalistów, co pozwoli uniknąć komplikacji.