Groundfridge, czyli podziemna lodówka

Osoby, które posiadają ogród warzywny, nie lubią zbyt często robić zakupów lub potrzebują miejsca na przetwory, czy też wino powinny się zainteresować tematem podziemnych lodówek. Człowiek wynalazł je już wieki temu, jednak obecnie przeżywają one renesans, chociaż oczywiście w nieco zmienionej, bardziej nowoczesnej formie.

Nowoczesne ziemniaki, jako magazyny żywności

piwnica ziemianka do przechowywania żywnościNiewielkich rozmiarów piwniczki, umiejscowione w zaciemnionym punkcie ogrodu sprawdzają się, jako schowek na ziemiopłody: cebulę, marchewkę, buraczki lub jabłka. Wkopana w ziemię na około 1,2 metra, a z góry przykryta grubą warstwą ziemi piwnica ziemianka do przechowywania żywności wspaniale sprawdza się, jako miejsce na przetwory w słoikach, kiszoną kapustę lub inne wyroby. Temperatura w takiej podziemnej lodówce utrzymuje się na poziomie 5 – 8 stopni Celsjusza. Jest to wynikiem skutecznej izolacji, jaką daje ziemia, a także chłodzeniu poprzez wody gruntowe. Piwniczki tworzy się z wykorzystaniem betonowych komór. Mogą być one pojedyncze lub połączone modułowo w większy system pomieszczeń. Należy pamiętać, aby przy wyborze materiałów na budowę piwniczki wybierać trwałe elementy, które nie poddadzą się działaniu wilgoci oraz niskiej temperatury. Jeżeli kupujemy gotowe, betonowe komory, zwróćmy uwagę na rodzaj i jakość betonu, z którego zostały wyprodukowane, aby mogły nam służyć przez długie lata w nienaruszonym stanie.

Koszt wybudowania zewnętrznej piwniczki może sięgać od kilku do kilkunastu tysięcy złotych, w zależności od wielkości oraz użytych materiałów i dodatkowych akcesoriów. Betonowe ziemianki do przechowywania żywności sprawdzają się również jako niewielkie, indywidualne schrony, zabezpieczające np. przed promieniowaniem świetlnym lub opadem promieniotwórczym.

O autorze: Magda Zasada