Niejednokrotnie każdemu z nas zdarza się zamówić posiłek z restauracji lub punktu z fast foodem. Znane firmy dbają by posiłek dotarł na czas i w odpowiednim, trwałym opakowaniu, które z powodzeniem zastąpi talerz i będzie optymalnie dopasowane do przewozu na większe odległości.
Jak znaleźć dostawcę opakowań jednorazowych?
Jeżeli prowadzimy własny punkt z gastronomią, problem z opakowaniami, w jakich będziemy serwować dania i napoje na wynos, na pewno nas nie ominie. Na rynku jest dostępnych wiele typów opakowań, jednak nie każde jest dopasowane do rodzaju serwowanych dań i napojów. Najpopularniejszymi w gastronomii są opakowania plastikowe i styropianowe. Rzecz jasna w przypadku dań obiadowych. Jest tak ze względu na niskie koszty wyprodukowania oraz funkcjonalność tych opakowań. W przypadku napojów gorących, opakowania styropianowe i papierowe, sprawdzają się idealnie. W przypadku zimnych napojów najczęściej stosowane są opakowania plastikowe, jednak zdarzają się napoje, które są serwowane w kubkach papierowych. Opakowania jednorazowe najprościej zamówić w hurtowni. Zamówienia można składać przez internet, bez konieczności osobistego odbierania, gdyż hurtownie oferują również dowóz opakowań. Jednorazowe pojemniki na jedzenie nadają się również do przechowywania żywności w lodówkach i garmażerkach. W transporcie często stosuje się tak zwane koszyczki, czyli opakowania z kartonu i papieru, które oprócz walorów estetycznych, stabilizują transportowane zamówienie i chronią przed utratą temperatury.
Najlepiej jest zamawiać duże ilości jednorazowych opakowań. Producenci starają się swoje oferty łączyć w pakiety, od dziesięciu, do tysiąca sztuk, gdzie cena przy każdej następnej dziesiątce i setce spada o określony przez producenta, procent.